KURT & RAF PLATTEEUW (RUMBEKE) WINNEN BOURGES PROVINCIAAL W-VL EN STARTEN SEIZOEN 2018 HEEL STERK

By Jayne Mitchell on 2018-06-08

Je hebt van die figuren in de duivensport waar je letterlijk en figuurlijk moeilijk naast kan kijken. Kurt Platteeuw is er zo eentje. Je kan er voor of tegen zijn, maar één zaak staat als een paal boven water, hij is een meer dan bezeten duivenliefhebber. Geen moeite, geen inspanning is hem te groot om met duiven bezig te zijn, erdoor geboeid te zijn en ook nog de top te spelen.

Tesamen met zijn vader heeft hij in de voorbije jaren een aantal seizoenen wekelijks de website’s en gazetten gevuld met topresultaten. Na een quasi integrale verkoop diende te worden heropgestart, maar het duurde niet lang of ze stonden terug vooraan te drummen.
Kurt en Raf hebben graag veel duiven en spelen graag met veel duiven. Kurt krijgt zijn honger niet gestild om met een klein korfje duiven te gaan spelen. Het is de volle laag of het is niets. Hij hanteert hierbij een beetje de aanpak van de Verkerk’s en De Bruyn’s van deze wereld.
En dan kan het al eens gensters slaan. De vliegploeg wordt op totaal weduwschap gespeeld en iedereen die gezond is en kan vliegen gaat de korf in. In het nog prille seizoen 2018 was de kolonie al vroeg in goede doen en dat beloofde voor de provinciale en nationale vluchten.

1e provinciaal, 1e zonaal en 2e nationaal Bourges oude duiven met New Magic
Twee jaar terug haalde Kurt een aantal duiven bij Guido Van Caeneghem in Merelbeke. Guido is reeds jaren een topper op de halve fond en zware halve fond. Guido heeft een sterke kweekstam en kan ze ook in het gareel zetten. Zijn talrijke kopprijzen op provinciaal en nationaal vlak zijn daar het bewijs van. Kurt haalde er kwaliteit en dit jaar kwam dit ten volle tot wasdom.

New Magic (BE16-4249510) is een tweejaarse duiver die in het verleden reeds enkele keren zijn neus aan het venster stak met o.a. een 105e prov Limoges van 3.128 d, 268e prov Argenton 2.714d en nu als klap op de vuurpijl de 1e lokaal, 1e provinciaal, 1e zonaal en 2e nationaal Bourges binnenkopte.

Bourges
Lokaal 1e 688d
Provinciaal 1e 4.226d
Zonaal 1e 6.271d
Nationaal 2e 20.280d

New Magic is langs vaderszijde een kruising van de Barnaby-lijn Deno-Herbots x de eigen oude soort van Guido.
Langs moederszijde is hij een Vandenabeele-product. Zijn moeder is een kleindochter Mister Magic x de Beckham-lijn Deno-Herbots. Wetende dat de hokken Deno-Herbots zeer sterk gebaseerd waren op de Vandenabeele-duiven is de invloed van deze stam in deze duif duidelijk aanwezig.

Op de nationale Bourgesvlucht werden 103 duiven ingekorfd en hiervan vlogen er 6 in de 101 eerste van 20.284 duiven. Ja, 103 is een groot aantal maar er werden er toch maar netjes 6 in de absolute top gekegeld.

Limoges nationaal 7 duiven in de eerste 100 nationaal
Geen medelijden, werkendag in Rumbeke. De duiven kwamen twee weken terug thuis op zaterdag van Bourges aan een minuutsnelheid van 1.200 meter, dus een best wel een pittige vlucht….en ja, op woensdag werden ze terug ingekorfd voor de nationale vlucht uit Limoges. Terug een vlucht aan gemiddeld 1.200 meter per minuut. Wanneer de zwier erin zit dan moet je ze niet sparen. De duiven zijn in conditie, ze vliegen goed en zitten in forme.
Er werden op de nationale Limoges 98 duiven ingekorfd en het was er weeral boenk op.
Met 7 duiven in de eerste 100 nationaal (van 15.783 duiven) werd voor het tweede weekend op rij nationaal een knaluitslag gemaakt.
Nationaal : 16,17,51,61,81,82,100 (van 15.783d)
Ook provinciaal werd gestart met de 2e en 3e plaats provinciaal.

Isabel (BE16-3116397) vliegt lokaal 1e (769d), provinciaal 2e (3.128d) en nationaal 16e van 15.783d.
Deze duivin is langs vaderzijde het product van de kruising Erwin Samyn x Eric Vermander en langs moederszijde de eigen oude soort met een snuifje Etienne Devos.

Gone Bliksem (BE16-3116326) vliegt lokaal 2e, provinciaal 3e en nationaal 17e. Deze duivin is niet aan haar proefstuk toe en vloog in het verleden tal van kopprijzen op snelheid en halve fond maar ook op de dagfond met o.a. 47e Jarnac (5.117d), 200e Tulle (9.576d), 573e Limoges 10.554d en nu als kers op de taart een absolute top op Limoges nationaal.

Ze is de dochter van een duiven van Mr Mitchell (kruising Vandenabeele x Limbourg) en de moeder is een rechtstreekse duivin van Eric Vermander.

De bedenking die we ons hierbij maken is de vraag wat deze duiven heeft gemotiveerd om nu de top te halen. Spelen met veel duiven op totaal weduwschap maakt in de chaos soms al iets meer los in de duif dan de traditionele aanpak. Waren ze plots jaloers op een ander ? Werd hun territorium plots ingepalmd door een ander koppel ? Waren ze plots de baas op één of ander stekje ? Wie zal het zeggen, maar in elk geval was er iets in hun omgeving dat ervoor zorgde dat ze dat extra tandje konden bijsteken.

Kurt en Raf gaan het hier ongetwijfeld niet bij laten. De kurk is van de fles en de grootste druk is weg, maar afgeven staat niet in hun woordenboek. Zonder tegenslagen zullen ze nog wel eens hun hemdsmouwen opstropen om de arena in te gaan en nog enkele stunts te realiseren. U weze gewaarschuwd !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens