Laatste nieuws

1e EN 2e NATIONAAL TULLE 5.323 JAARSE reportage Herbots

By Jayne Mitchell on 2018-08-03

http://www.herbots.be/en/races-en/current-season/d/detail/tulle-7#report

Rumbeke: Raf en Kurt Platteeuw uit het West-Vlaamse Rumbeke… … zowel op professioneel vlak als op “duivengebied” mag deze vader-zoon tandem als succesvol bestempeld worden. Uniek wat de Platteeuw duiven in 2018 al op papier gezet hebben. Afgelopen weekend werd met het behalen van de 1e en 2e nationaal Tulle de spreekwoordelijk kers op de taart geplaatst en we zijn ervan overtuigd dat wanneer op het einde van het seizoen de KBDB asduiven en de asduiven in de diverse ranking lijsten zullen bekend geraken er nog een dikke laag “crème-fresh” op de taart zal mogen gespoten worden.

“THEY LAUGH AT ME BECAUSE I’M DIFFERENT, I LAUGH AT THEM BECAUSE THEY’RE ALL THE SAME”

Wie Kurt Platteeuw ooit gesproken of bezocht heeft zal het niet ontkennen… Kurt is een super gemotiveerde liefhebber. Een kerel waar de ambitie van afdruipt… een liefhebber die er in alle opzichten wat “uitspringt”. Zijn manier van duivensport beoefenen is niet zoals bij velen van ons. Zijn aanpak van de duivensport kent geen grenzen en is zo keihard dat enkel en alleen de allersterksten kunnen en mogen overleven. Velen fronsen de wenkbrauwen als ze zijn aanpak van de duivensport analyseren maar als er resultaten open en bloot op tafel gelegd moeten worden moet bijna iedereen zijn meerdere in de topprestaties van de Platteeuw duiven erkennen. Het is een systeem die niet alleen veel energie van de duiven maar ook van de liefhebber vraagt… een systeem waar elk detail belangrijk is en waar fouten genadeloos afgestraft worden. We verklaren ons nader in een 12-tal punten maar zullen komende winter nog eens naar Rumbeke afzakken om een uitgebreidere reportage te maken:

Het seizoen werd gestart met een groep van 240 vliegduiven (duivers en duivinnen). Belangrijk te weten is dat op iedere vlucht alle duiven gespeeld worden. Het woord “thuisblijvers” staat niet in de woordenboek van Kurt en Raf genoteerd.

Eind november werden alle vliegers gekoppeld. Gekoppeld is een groot woord want Kurt laat de duiven zelf hun partner kiezen. Alle schuifdeuren worden open gezet en het feest kan beginnen.

Wanneer de eerste jongen kunnen gespeend worden gaan Raf en Kurt door de hokken en al wie dan nog niet met kleine jongen zit, wordt van het hok verwijderd. Kurt “tijdens het seizoen trek ik de kaart van “chaos systeem” maar als ik naar de kweekperiode kijk dan mag het woord “chaos” ook gerust gebruikt worden. De vliegduiven huizen op verschillende hokken en op 1 hok had ik 30% meer duivinnen zitten dan duivers… dan weet je voldoende zeker. Voor de duivinnen was daar al de strijd begonnen om een duiver te bemachtigen. Jaloezie werd bij de dames al de voor een eerste maal gekieteld.

Eens alles gescheiden huizen de duivinnen in volières en de duivers op hokken met woonbakken. Kurt vertelt: “Onze jonge duiven worden volgens het systeem van de schuifdeur gespeeld en in feite worden ze ook als jaarling en als oude duif volgens dit systeem gespeeld.”
Op de dag van de inkorving mogen ze eerst nog eens trainen aan huis. Nadien worden ze volle bak gevoederd. Om 11u30 worden alle duiven in de mand gestoken en gaat Kurt ze op 10km los laten. Bij thuiskomst blijven de geslachten samen en kunnen ze doen wat ze willen. Rond 16u wordt er nogmaals gevoederd en dan gaan ze ’s avonds de mand in richting inkorflokaal.

Kurt selecteert enkel zijn eerste 6 aangeduide duiven… de andere worden willekeurig afgegeven.

Zowel oude als jaarse duivers als duivinnen werkten volgende vluchtprogramma af: Chateauroux Prov. (470km), week later Bourges Nationaal (430km), week later Limoges Nationaal (620km) voor de oude en een provinciale grote halve fond vlucht voor de jaarse duiven. Nog een week later Chateauroux Nationaal (470km), dan bleef alles 1 week thuis om dan te hervatten met Brive Nationaal (650km), een week later Gueret Nationaal (500km), een week later Limoges Nationaal (620km), nog een week later Jarnac Nationaal (630km) dan terug een week rust om dan te schitteren op Tulle Nationaal (610km) en volgende week zullen ze het seizoen afsluiten met Angoulème nationaal (620km). In totaal 10 vluchten waarbij er 5.600km in de vleugels zullen zitten !

Qua voeding is er de “Platteeuw special” mengeling van Van Robaeys. Deze wordt iedere dag gevoederd. Deze mengeling wordt enkel de laatste 2 dagen voor de inkorving verrijkt met 20% sportmengeling wanneer de duivers een fond vlucht gaan vliegen. De duivinnen worden slechts 1 voederbeurt zwaarder gevoederd.

Op zaterdag (thuiskomst) en zondag (rustdag) gaan er “Platteeuw Yellow Drops” (gele druppels tegen tricho) over het voeder. Op maandag en dinsdag wordt er Oregano olie en Probac over het voeder gemengd en op woensdag en donderdag Energy poeder met lecithine olie. In het drinkwater wordt er enkel bij thuiskomst Carbo Plus en Recup Fast gemengd, alle andere dagen gaat er zuiver water in de drinkpot. Duiven moeten voldoende kunnen drinken en Kurt vreest dat wanneer er producten in het water zijn, de duiven misschien niet voldoende gaan drinken wat de conditie ondermijnen kan.

Alle 14 dagen worden op maandag alle duiven behandeld met “Platteeuw Yellow Crystals”. Dit is een eigen fabricaat en vergelijkbaar met sliepzand. Kurt “een hels werk om alle duiven hiermee te behandelen. In volle seizoen zijn we met verschillende mensen tot 4u lang bezig. Poeder in de bek doen, keel masseren, duif 5 minuten weg zetten en dan met een wattenstaafje alle vuiligheid uit de bek halen.
Dagelijks wordt er veel en gevarieerd grit gegeven. Ook deze gritmengeling laat Kurt volgens zijn recept mengen.

Medisch gezien wordt er met geen enkele antibiotica meer behandeld. ” Ik trek volledig de kaart van “natuurlijke sterkte”. Ik kijk nooit naar de pedigree … spelen en nogmaals spelen… ze selecteren zichzelf en hier in Rumbeke is er geen plaats voor al wie niet op een natuurlijke manier gezond kan blijven. “De zwakkere waaien er vanzelf uit” zegt Kurt overtuigend.

Zoals eerder gezegd is een gesprek met Kurt zo interessant dat we komende winterperiode nog eens zullen langs gaan.

“JULIA” : 1e NATIONAAL TULLE
Een topper die wint… een juweeltje dat verdient als 1e getekende de mand inging voor Tulle en ontgoocheld heeft ze niet. Samen met “Rondelle” kwam ze om 13u 46min naar de spoetnik gedoken maar “Rondelle” twijfelde een paar seconden en liet “Julia” de eer om de 1e Nationale te winnen.
Een nationaal winnen is steeds iets speciaals maar een nationaal winnen met uw beste duif is toch het summum. Gaat even rustig zitten en analyseer maar eens goed het palmares 2018 van deze nationale Tulle winnares:
16e Nationaal Jarnac 4.940d.

“RONDELLE”: 2e NATIONAAL TULLE
5 seconden na “Julia” liet “Rondelle” zich registeren. “Rondelle” is een mooie duivin gekweekt door Everaert Frederik uit Zwijnaarde. Voorheen won “Rondelle” de 75e Nationaal Brive 4.384d., 95e Nationaal Jarnac 4.940d. en de 342e Nat. Montélimar 2.042d.

“GIVE THEM A RECORD AND THEY WILL BREAK IT”

Na Tulle kon Kurt trots aankondigen dat zij dit seizoen alleen al meer dan 100 Top-100 nationaal klasseringen behaald hebben. Nooit vertoond… mensen die het kunnen weten wisten ons te zeggen dat Gebroeders Vandenheede ooit eens 65 Top-100 klasseringen in één seizoen behaald hebben, maar dit record wordt nu aan diggelen gevlogen door de Platteeuw duiven. Kurt bekent dat hij al heel het seizoen het weer in zijn voordeel heeft. “Laat het morgen constant westenwind zijn, dan zal ik nooit zoveel Top-100 nationaal noteringen halen. Maar het is nu niet zo en daarvan moeten we nu voor 100% van proficteren.”

Hoogste top 100 nationale prijzen Bourges & Limoges !!!

By Jayne Mitchell on 2018-06-08

http://www.herbots.be/en/news-lcb/general-news/d/detail/kurt-7

KURT & RAF PLATTEEUW (RUMBEKE) WINNEN BOURGES PROVINCIAAL W-VL EN STARTEN SEIZOEN 2018 HEEL STERK

By Jayne Mitchell on

Je hebt van die figuren in de duivensport waar je letterlijk en figuurlijk moeilijk naast kan kijken. Kurt Platteeuw is er zo eentje. Je kan er voor of tegen zijn, maar één zaak staat als een paal boven water, hij is een meer dan bezeten duivenliefhebber. Geen moeite, geen inspanning is hem te groot om met duiven bezig te zijn, erdoor geboeid te zijn en ook nog de top te spelen.

Tesamen met zijn vader heeft hij in de voorbije jaren een aantal seizoenen wekelijks de website’s en gazetten gevuld met topresultaten. Na een quasi integrale verkoop diende te worden heropgestart, maar het duurde niet lang of ze stonden terug vooraan te drummen.
Kurt en Raf hebben graag veel duiven en spelen graag met veel duiven. Kurt krijgt zijn honger niet gestild om met een klein korfje duiven te gaan spelen. Het is de volle laag of het is niets. Hij hanteert hierbij een beetje de aanpak van de Verkerk’s en De Bruyn’s van deze wereld.
En dan kan het al eens gensters slaan. De vliegploeg wordt op totaal weduwschap gespeeld en iedereen die gezond is en kan vliegen gaat de korf in. In het nog prille seizoen 2018 was de kolonie al vroeg in goede doen en dat beloofde voor de provinciale en nationale vluchten.

1e provinciaal, 1e zonaal en 2e nationaal Bourges oude duiven met New Magic
Twee jaar terug haalde Kurt een aantal duiven bij Guido Van Caeneghem in Merelbeke. Guido is reeds jaren een topper op de halve fond en zware halve fond. Guido heeft een sterke kweekstam en kan ze ook in het gareel zetten. Zijn talrijke kopprijzen op provinciaal en nationaal vlak zijn daar het bewijs van. Kurt haalde er kwaliteit en dit jaar kwam dit ten volle tot wasdom.

New Magic (BE16-4249510) is een tweejaarse duiver die in het verleden reeds enkele keren zijn neus aan het venster stak met o.a. een 105e prov Limoges van 3.128 d, 268e prov Argenton 2.714d en nu als klap op de vuurpijl de 1e lokaal, 1e provinciaal, 1e zonaal en 2e nationaal Bourges binnenkopte.

Bourges
Lokaal 1e 688d
Provinciaal 1e 4.226d
Zonaal 1e 6.271d
Nationaal 2e 20.280d

New Magic is langs vaderszijde een kruising van de Barnaby-lijn Deno-Herbots x de eigen oude soort van Guido.
Langs moederszijde is hij een Vandenabeele-product. Zijn moeder is een kleindochter Mister Magic x de Beckham-lijn Deno-Herbots. Wetende dat de hokken Deno-Herbots zeer sterk gebaseerd waren op de Vandenabeele-duiven is de invloed van deze stam in deze duif duidelijk aanwezig.

Op de nationale Bourgesvlucht werden 103 duiven ingekorfd en hiervan vlogen er 6 in de 101 eerste van 20.284 duiven. Ja, 103 is een groot aantal maar er werden er toch maar netjes 6 in de absolute top gekegeld.

Limoges nationaal 7 duiven in de eerste 100 nationaal
Geen medelijden, werkendag in Rumbeke. De duiven kwamen twee weken terug thuis op zaterdag van Bourges aan een minuutsnelheid van 1.200 meter, dus een best wel een pittige vlucht….en ja, op woensdag werden ze terug ingekorfd voor de nationale vlucht uit Limoges. Terug een vlucht aan gemiddeld 1.200 meter per minuut. Wanneer de zwier erin zit dan moet je ze niet sparen. De duiven zijn in conditie, ze vliegen goed en zitten in forme.
Er werden op de nationale Limoges 98 duiven ingekorfd en het was er weeral boenk op.
Met 7 duiven in de eerste 100 nationaal (van 15.783 duiven) werd voor het tweede weekend op rij nationaal een knaluitslag gemaakt.
Nationaal : 16,17,51,61,81,82,100 (van 15.783d)
Ook provinciaal werd gestart met de 2e en 3e plaats provinciaal.

Isabel (BE16-3116397) vliegt lokaal 1e (769d), provinciaal 2e (3.128d) en nationaal 16e van 15.783d.
Deze duivin is langs vaderzijde het product van de kruising Erwin Samyn x Eric Vermander en langs moederszijde de eigen oude soort met een snuifje Etienne Devos.

Gone Bliksem (BE16-3116326) vliegt lokaal 2e, provinciaal 3e en nationaal 17e. Deze duivin is niet aan haar proefstuk toe en vloog in het verleden tal van kopprijzen op snelheid en halve fond maar ook op de dagfond met o.a. 47e Jarnac (5.117d), 200e Tulle (9.576d), 573e Limoges 10.554d en nu als kers op de taart een absolute top op Limoges nationaal.

Ze is de dochter van een duiven van Mr Mitchell (kruising Vandenabeele x Limbourg) en de moeder is een rechtstreekse duivin van Eric Vermander.

De bedenking die we ons hierbij maken is de vraag wat deze duiven heeft gemotiveerd om nu de top te halen. Spelen met veel duiven op totaal weduwschap maakt in de chaos soms al iets meer los in de duif dan de traditionele aanpak. Waren ze plots jaloers op een ander ? Werd hun territorium plots ingepalmd door een ander koppel ? Waren ze plots de baas op één of ander stekje ? Wie zal het zeggen, maar in elk geval was er iets in hun omgeving dat ervoor zorgde dat ze dat extra tandje konden bijsteken.

Kurt en Raf gaan het hier ongetwijfeld niet bij laten. De kurk is van de fles en de grootste druk is weg, maar afgeven staat niet in hun woordenboek. Zonder tegenslagen zullen ze nog wel eens hun hemdsmouwen opstropen om de arena in te gaan en nog enkele stunts te realiseren. U weze gewaarschuwd !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens

2nd National Bourges 20,280 birds on 26th May 2018

By Jayne Mitchell on

On top form in 2018 … winning 2nd National Bourges 20,280 birds on 26th May 2018
* 8 prizes in the top 100 National *
** 1st National Zone 6,271 birds **

After a good start to the season, preparing his team for the first National race of the year, it looks as though Kurt’s system is a winning formula.

He says “I race cocks and hens, the full season, from the first to the last race, giving them the best chance in terms of training, feed and ensuring good health. The team had been sent to Chateauroux the week before (293 miles), where we scored 7 in the top 10 old birds (887 birds), and 6 in the top 10 yearlings (356 birds), so we knew the team were ready.”

“Careful monitoring this week has produced a great result. We use the same system for each race – feeding as much as they want, and taking away after 5 minutes – Vanrobaeys Platteeuw Special No. 523 – it’s a mix which was created originally by my friends Martyn & Jayne Mitchell, and which has been developed to produce what I consider an optimum racing mix for the whole season.”

“On Monday we gave all the birds the Platteeuw Yellow Crystals to clear the mucus from the head – it’s a time-consuming task, but well worth it – without a clear head, the pigeons cannot orientate. We always follow this with the Platteeuw Yellow Drops, and then a Platteeuw Eye Drop on the day of basketing. With the National season now started, we are excited to see what our team of heroes can produce …”.

We wish Kurt every success for the rest of the season – here’s the full results from Saturday (listing only top 100 prizes):-

1-31-33-34-36-53-54-74-84-87-92
Provincial Bourges Old 4,226 birds
2-52-56-60-69
National Bourges Old 20,280 birds

KBDB Provinciaal Kampioenschap 2017

By Jayne Mitchell on

KBDB PROVINCIAL CHAMPIONSHIP 2017
2nd Provincial Champions Overall
15 Provincial Ace Pigeons 2017

1st Grote Halve-Fond Old BELG:15/3115257
3rd Fond Yearling BELG:16/3116410
3rd Fond Young BELG:17/3024381
5th Grote Halve-Fond Yearling BELG:16/3116359
8th Kleine Halve-Fond Young BELG:17/3012465

1st Provincial Ace Pigeon
GROTE HALVE-FOND OLD
BELG:15/3115257 “Young Mata Hari”

3rd Provincial Ace Pigeon FOND YEARLING
BELG:16/3116410 “Sea Surfer” 7th Provincial Ace Pigeon GR HALVE-FOND YEARLING
BELG:16/3116148 “Ace 148 Adele”

3rd Provincial Ace Pigeon FOND YOUNG
BELG:17/3024381 “Ace 381” 8th Provincial Ace Pigeon FOND YOUNG
BELG:17/3117201 “Ace Emcove”

5th Provincial Ace Pigeon FOND YOUNG
BELG:17/3117322 “Ace Red Coffin” 8th Provincial Ace Pigeon KLEINE HALVE- FOND YOUNG
BELG:17/3012465 “Ace 465”

5th Provincial Ace Pigeon GR HALVE-FOND YEARLING
BELG:16/3116359 “5th Ace” 9th Provincial Ace Pigeon FOND YOUNG
BELG:17/3117098 “Ace Jeffries”

5th Provincial Ace Pigeon GR HALVE-FOND YEARLING
BELG:16/4076117 “Ace Yearling” 9th Provincial Ace Pigeon KLEINE HALVE- FOND YOUNG
BELG:17/3117055 “Ace 055”

6th Provincial Ace Pigeon FOND YOUNG
BELG:17/3117030 “Ace Pau Coffin” 9th Provincial Ace Pigeon GROTE HALVE-FOND OLD
BELG:15/3115008 “Woolley”

7th Provincial Ace Pigeon FOND YOUNG
BELG:17/3117274 “Ace New Varenne” 10th Provincial Ace Pigeon FOND YOUNG
BELG:17/3117082 “Ace Uncle”

 

Resultaaten 2017

By Jayne Mitchell on 2017-10-18

Results update 2017

(English) 7 in top 50 Bourges National 43,976 birds

By Jayne Mitchell on 2017-06-14

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in Amerikaans Engels.